De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că, primăvara, toată zona este o splendoare.
- Este în Ineu, Județ Arad
- Unitate geografică: Câmpia Crișurilor
- Altitudine:
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Poiana cu narcise Rovina este o arie protejată plină de narcise ce înfrumuseţează peisajul în fiecare an…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: aprilie-mai. Nu rupeţi florile!
Poiana cu narcise Rovina este aşezată la contactul Depresiunii Crișului Alb cu Câmpia Crișurilor. Aparţine oraşul Ineu, localizându-se în partea sud-estică a acestuia. Se află in imediata apropiere a ariei protejate Balta Rovina şi în mijlocul pădurii Rovina.
Poiana cu narcise Rovina a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean din 1995, apoi a intrat sub incidenţa Legii Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate.
Rezervaţie de tip botanic, ea protejează pe o arie de 10 ari o specie din familia narciselor, din genul Narcissus stellaris. Teritoriul narciselor se întinde pe toată această suprafaţă protejată. În fiecare primăvară, în aprilie-mai, narcisele înfloresc într-un covor alb impresionant ce încânta nu numai prin privelişte, ci şi prin parfumul lor delicat.
Din păcate, rezervaţia a devenit vulnerabilă în faţa celor care vin aici şi culeg necontrolat narcisele pentru a le vinde, populaţia florilor reducându-se destul de mult. În România există mai multe rezervaţii cu narcise şi toate se află in aceeaşi situaţie deoarece autorităţile nu au suficiente fonduri pentru a le împrejmui sau a institui puncte de pază.
Narcisa este p floare ce provine din nordul Africii, din Europa Centrală şi din regiunile mediteraneene. Ea conţine 32 de specii. Numele florii provine de la legenda lui Narcis, tânărul grec. Narcis era un tânăr deosebit de frumos, care dispreţuia dragostea şi era insensibil. Zeiţa Nemesis l-a pedepsit, şi Narcis s-a îndrăgostit de el însuşi, de reflexia lui în apa fin fântâna la care se ducea în fiecare zi. Cucerit de imaginea pe care o vedea oglindită, dar disperat că nu o putea ajunge, Narcis a căzut în fântână şi a murit. Nimfele, care erau îndrăgostite de el, au venit să-l plângă şi l-au prefăcut într-o floare galbenă, care îşi ţine capul plecat asemenea lui Narcis care se oglindea în apă. În greacă, numele florii se poate traduce prin „narcotic”, datorită mirosului puternic şi plăcut.
Accesul la rezervaţie se face în apropierea oraşului Ineu, după ieşirea din Ineu spre Bocşig, după un kilometru, pe partea dreaptă, pe un drum pietruit spre pescărie. De aici trebuie să ajungi în coada lacului Rovina.