De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu etnografic reprezentativ pentru cultura românească.
- Este în Scărişoara Nouă, Județ Satu Mare
- Reorganizat în 1994
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Moţilor este un muzeul creat de localnicii care au venit aici din zona Apusenilor, după Primul Război Mondial…
- Constructor/ Autor: moţii din Scărişoara Nouă
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Muzeul Moţilor se află în Scărişoara Nouă, un sat întemeiat de moţii acre au venit din Scărişoara şi Munţii Apuseni, imediat după Primul Război Mondial, în anul 1924. Satul se află la 35 km de Satu Mare şi la 18 km de Carei.
Moţii au dorit să îşi înfiinţeze un muzeu din puternica dorinţă de a păstra tradiţiile populare specifice lor, pe care să le poată prezenta în acest fel şi altora.
Muzeul a fost înfiinţat cu mult timp în urmă, însă a fost apoi reorganizat în 1994, când a intrat sub administraţia specialiştilor Muzeului Judeţean Satu Mare. Astăzi, muzeul cuprinde două clădiri, una cu expoziție etnografică, iar alta de istorie. Între aceste două clădiri se află bustul lui Horea, realizat din bronz.
Colecţia de etnografie a muzeului se află amenajată în prima clădire. Edificiul a fost ridicat de săteni în anii ’40. Expoziţia este bogată, interesantă şi diversă. Cuprinde peste 800 de obiecte aduse de moţi din zona din care au venit, obiecte folosite în viaţa de zi cu zi, atât în gospodărie, cât şi la munca câmpului. În prima cameră a expoziţiei de etnografie, este amenajat un interior ţărănesc. A doua şi a treia cameră prezintă industria ceramică şi textilă, cu costume populare şi vase ceramice. A patra încăpere prezintă unelte agricole şi ocupaţii ţărăneşti. A cincea încăpere prezintă meşteşugurile, cu uneltele folosite în cadrul atelierelor vremii. Ultima încăpere a clădirii este folosită ca depozit.
În a două clădire a fost amenajată secţia istorică, menită să prezinte istoria locului și a regiunii de la descoperirile arheologice din vremea dacilor şi romanilor, până la martirii Horea, Cloşca şi Crişan sau Avram Iancu. Expoziţia aceasta cuprinde, printre altele, piese originale, fotografii, documente şi lucrări de artă contemporană, realizate de artişti plastici şi artişti populari.
Munţii Apuseni au devenit un reper al creaţiei materiale şi spirituale creată şi întreţinută de moţi de-a lungul timpului. Muzeul a devenit un simbol al vieţii moţilor în această localitate, zonă în care şi-au întemeiat o nouă gospodărie şi unde au deprins noi tradiţii specifice meleagurilor sătmărene.
Astăzi, Muzeul Moţilor din Scărişoara Nouă este secţie subordonată a Muzeului Judeţean Satu Mare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 5 lei |
Vara: Iarna: |
Date de contact: strada Principală nr.178 din Scărişoara Nouă, intrarea se face pe lângă Monumentul Eroilor. |
|
|